Was sind Aräometer?
Aräometer
Areometry służą do pomiary gęstości cieczy lub stężenia procentowego roztworu. Wykonane są ze szkła z podzielnią papierową. Górną, węższą część areometru nazywamy trzpieniem, a dolną korpusem. Areometry mogą być skalowane w G/ml, G/cm3, mG/mm3, kg/m3 lub w % roztworu. Skalowanie odbywa się przy pewnej określonej temperaturze mierzonej cieczy. Temperaturą tą nazywamy temperaturę odniesienia areometru. Wynosi ona zwykle 20°C, a przy niektórych areometrach specjalnych 6°C, 15°C i 70°C. Areometry z wtopionym w kadłub termometrem nazywamy termoareometrami.
Ze względu na różne przeznaczenia areometry dzielimy na:
-
Densymetry – do ciężaru właściwego
-
Alkoholomierze – do alkoholu
-
Cukromierze (sacharymetry) – do roztworów cukru
-
Solomierze (halimetry) – do roztworów soli
-
Laktodensymetr – termodensymetr do mleka
-
Urometr – densymetr do moczu
Densymetry są areometrami uniwersalnymi, gdyż mogą być stosowane do pomiaru stężenia procentowego wszystkich roztworów z tym, że w celu znalezienia % stężenia należy stosować tablicę, podającą ciężar właściwy roztworu przy danym % stężenia.
Posługując się areometrami należy zwrócić uwagę na następujące punkty:
- Używać areometru tylko do cieczy, do których jest on przeznaczony. W wypadkach przeciwnych stosować odpowiednią poprawkę.
- Zwrócić uwagę na temperaturę odniesienia. W miarę potrzeby stosować poprawkę w celu otrzymania gęstości rzeczywistej.
- Odczytując wskazania zwrócić uwagę czy odczyt ma być górny czy dolny wg wskazówki podanej na podzielni (zobacz w „Odczyt górny a Odczyt dolny”)
- Przy pomiarach areometr musi być czysty. Po użyciu należy go dobrze wypłukać i wytrzeć suchą szmatką.