Wskaźniki do użytku domowego
Oficjalnym dystrybutorem wskaźników do użytku domowego jest firmę Ares R.E. Wawrowscy Sp. Jawna.
Link do sklepu inetrnetowego dla naszych produktów:
http://www.winohobby.biz/pl/c/Wskazniki-GOMAR/420
WSKAŹNIK DO ALKOHOLU
Wskaźnik do alkoholu przeznaczony jest to pomiaru ułamkowego % objętościowego wodnych roztworów alkoholu. Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie % alkoholu uzyskujemy przy odczycie dolnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”).
Zakresy pomiaru % |
Działka elementarna % |
0÷100 |
0÷40 – 5 40÷100 - 2 |
Zakresy pomiaru % |
Działka elementarna % |
0÷35 |
0,5
|
30÷70 |
|
70÷100 |
Zakresy pomiaru % |
Działka elementarna % |
0÷100 |
0÷40 - 5 40÷100 - 1 |
WSKAŹNIK DO CUKRU
Wskaźnik do cukru przeznaczony jest do pomiaru stężenia wagowego wodnych roztworów sacharozy. Skala wyrażona jest w stopniach Balinga (°Blg).Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)
Zakresy pomiaru °Blg |
Działka elementarna °Blg |
-5÷35 |
1 |
WSKAŹNIK UNIWERSALNY
Wskaźnik uniwersalny przeznaczony jest do pomiaru trzech wartości:
1.Gęstości względnej - 986÷1140 kg/m3
2.Stężenia wagowego wodnego roztworu sacharozy - -4÷32 °Blg
3.Potencjalnego stężenia alkoholu - -2÷19 % vol
Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)
Zakresy pomiaru |
Działka elementarna |
986÷1140 kg/m3 -5÷35 °Blg -2÷19 %vol |
2 kg/m3 1 °Blg 0,5 %vol |
WSKAŹNIK DO SOLI
Wskaźnik do soli przeznaczony jest do pomiaru stężenia procentowego NaCl (soli kuchennej). Posiada cztery kolorowe zakresy skal:
zieloną - warzywa (grzyby)
niebieską - ryby
czerwoną - mięso
żółtą - sery
Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)
Zakresy pomiaru % |
Działka elementarna % |
0÷26 |
1 |
WSKAŹNIK DO SOLANKI OGÓRKOWEJ
Wskaźnik do solanki ogórkowej przeznaczony jest do pomiaru stężenia zawartości soli. Zastosowana skala określa zawartość procentową soli 0-5 % wag oraz zawartość soli w wodzie 0-50 g/l. Posiada dwie kolorowe zakresy skal:
jasnozielona - ogórki małosolne
ciemnozielona - ogórki kiszone
Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)
Zakresy pomiaru |
Działka elementarna |
0÷5 % 0-50 g/l |
0,2 % 5 g/l |
WSKAŹNIK DO WINA
Wskaźnik do wina posiada trzy skale. Lewa dolna służy do nastawu win na planowaną moc wina (ilość cukru dodana do moszczu). Na skali uwzględniono 2% niecukrów zawartych w moszczu. Skala 0-30 pokazuje przebieg fermentacji zmiany cukru na alkohol, jak również ilość cukru zawartego w moszczu przed dosładzaniem. Skala lewa górna służy do odczytu zawartości alkoholu w winie po fermentacji.
Wskaźniki przeznaczone są do użytku domowego.