Solomierze & Termosolomierze
SOLOMIERZE
Solomierze powinny być stosowane do pomiaru stężenia wagowo-objętościowego wodnych roztworów soli. Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)
Zakresy pomiaru kg/m3 |
Działka elementarna kg/m3 |
0 ÷ 350 |
0,5 |
0÷60/ 0,995÷1,040 [g/cm3] |
0,5/0,0005 [g/cm3] |
TERMOSOLOMIERZE
Termosolomierze to solomierze z wbudowanym termometrem, które powinny być stosowane do pomiaru stężenia wagowo-objętościowego wodnych roztworów soli. Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)
Standardowy zakres podziałki termometrycznej od -10°C do +30°C (±5°C).
Standardowa działka termometryczna co 1°C.
Zakresy pomiaru kg/m3 |
Działka elementarna kg/m3 |
0 ÷ 350 |
0,5 |